21 Mayıs 2018 Pazartesi

Kızıl Moskova: VDNKh 'dan Kitay Gorad'a

Ertesi sabah erkenden kalkıp soluğu VDNKh alıyorum. Metrodan iner inmez Uzayın Fatihleri anıtı tüm heybetiyle karşımda yükseliyor. VDNKh Sovyetler Birliği’nin ekonomik ve bilimsel başarılarının vitrini olarak tasarlanmış devasa bir propaganda parkı. Sovyetler Birliği’ne bağlı devletlere ait görkemli köşkler arasında dolaşıp ulusların dostluğu çeşmesinde bir hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kent merkezine geri dönüyorum.


Kızıl Meydanı Mayakovskaya’ya bağlayan Moskova’nın alışveriş caddesi Tverskaya’yı arşınlamaya başlıyorum. Stalin’in anıtsal mimari tarzının vitrini olan Tverskaya Caddesi boyunca sıralanan gri yapılar dikkatimi çekiyor. Rus halkı komünizmin yıkılmasından sonra ekonomik zorluklar yaşasa da, zor günleri kısa sürede atlatmışlar. Moskova günümüzde dünyada en fazla dolar milyonerinin yaşadığı kent.

Az ilerimdeki Tretyakov Pasajı’nda Armani, Gucci gibi lüks giyim markaları Rusların beğenisine sunuluyor. Nehir yönünde devam edip İlinka sokağındaki neo-klasik binalar arasından Kutsal üçleme katedraline varıyorum. 17. yüzyıl Rus mimarisinin bir örneği olan bu katedral Kitay Gorad sokaklarına saklanmış bir mücevher gibi. Birkaç yüz metre ilerimdeki Romanov Boyar Sarayı ise misafirlerini 18. yüzyıla geri götürüyor.

Hiç yorum yok: