30 Mart 2018 Cuma

Times Square: Gökdelenler diyarı Manhattan-13

Manhattan’ın ana caddesi 5th Avenue boyunca inci gibi dizilen dünyaca ünlü butiklerin vitrinlerine bir göz attıktan sonra Times Square’e doğru yola koyuluyorum. New York’un dünyaca ünlü kavşağındaki 25 katlı dev kule neon cümbüşü Broadway ışıkları arasından göğe yükseliyor. Meydanın dört bir yanına yerleştirilmiş reklam panolarında reklamlar akıp gidiyor. Caddedeki turistler elektronik haber ekranında gündemi takip edip sohbetlerini koyulaştırırken, piyasanın nabzını tutanların gözü ise Nasdaq binasındaki ekranda.

Times Square ismi meydanın arka sokağından yer alan NY times gazetesinin binasından geliyor, ışıklar şehri New York’un tiyatro şovlarının merkezi Theater District’in yollarını arşınlamaya devam ediyorum. Büyük depresyonda cazibesini yitirip striptiz salonlarının merkezi olan Times Square; 80’lerde Walt Disney’in meydana dükkân açmasıyla eski ihtişamlı günlerine geri dönmüş.
Frank Sinatra’nın deyimiyle asla uyumayan bir şehirdeyim. Akşam yaklaşınca; caddelerde sıralanmış tiyatrolarda Phantom of the Opera’dan Mama Mia’a kadar birçok müzikal perdelerini açıyor. Müzikallerin bilet fiyatlarını 75 ile 150 dolar arasında değişiyor. Chicago, Evita gibi gözde müzikaller için günler öncesinden bilet ayırtmanızda fayda var. Manhattan’a kadar gelmişken bir Broadway tiyatrosuna gitmeden dönmek olmaz diyorsanız,  bazı seans için %40 kadar indirimli bilet satan Tkts gişeleri biçilmiş kaftan.
Duff Square’deki merdivenlere oturup biraz soluklanıp Times Square’in keyfini çıkarıyorum. On dört simetrik aşamada bir zirveye doğru dört cepheden yükselen Art Deco şaheser Paramount Building devasa saatiyle Times Square’i süslüyor. Gençler MTV stüdyosunun kapısında idolleri görmek umuduyla beklerken köşedeki kameramanlar ise ünlü yıldızların görüntülerini çekme telaşındalar.
Times Square’de “dünyanın merkezindeyim” hissine kapılıyorsunuz. Cıvıl cıvıl bir meydan burası. George Washington, Fergie, Madonna gibi ünlü politikacı ve sanatçıların balmumu heykellerinin sergilendiği Madam Tussaud müzesi ve devasa eğlence kompleksi Entertainment walk (E-walk) etraftaki görülmeye değer diğer mekânlar.

Hiç yorum yok: