22 Mart 2018 Perşembe

Lower East Side’dan East Village: Gökdelenler diyarı Manhattan-7

           Little Italy gezintisinin ardından Orta Avrupa göçmenlerinin meskeni Lower East Side’a yöneliyorum. Demir merdivenli evlerin süslediği Orchard Street bölgenin en işlek caddelerinden. Adını De Lance’in bahçesindeki orkidelerden alan Orchart caddesindeki ucuz eşya satan dükkânları, meşhur turşucu Guss Pickles, Ludlow Street ve Avrupa’dan gelen Yahudilerin ilk ibadethanelerinden Eldridge sinagogu bu semtin ilgi çekici adreslerinden sadece bir kaçı.

 
Grand Street’teki Doughnut Plant ise bir doughnut cenneti. New York'un en iyi doughnutları burada yapılıyor, hepsi günlük ve birbirinden leziz. Bağımlılık yaratan bu lezzete o kadar hayran oldum ki, ertesi gün kahvaltı için Chelsea oteldeki diğer şubesine uğradım. Kahvaltı için doughnut ve kahve gerçekten muhteşem ikili.
Doughnut Plant’de kısa bir ara verdikten sonra yerel Ukrayna giysilerinin ve seramiklerinin sergilendiği Ukrayna müzesine uğruyorum. Yolun devamında ise kentin en eski kiliselerinden St Mark’s ve güzel evlerin birbiri ardında dizildiği Renwick Triangle yer alıyor. New York Üniversitesi’ne yakın East Village, öğrencilerin yaşadığı sevimli bir semt. Ortam o kadar sıcak ve samimi ki öğrencilik yıllarımı East Village’de geçirmek isterdim.
Lower East Side ve East Village Çar II. Alexander’ın 1882 suikastından sonra izlenilen programdan kaçan Yahudi göçmenlere yuva olmuş. Bölgedeki Yahudi topluluk mutfak kültürlerini de açtığı mekânlarla yansıtmış. Tıpkı 1888’de kurulmuş Katz gibi.
II. dünya savaşında ‘Askerdeki oğlunuza salam gönderin’ sloganıyla dikkat çeken Katz; en çok ‘When Harry Met Sally’ filmindeki Meg Ryan’in erkek arkadaşını şaşırtan baştan çıkarma sahnesiyle hatırlanıyor. Katz da dükkânına ‘Umarım burada Meg Ryan gibi mutlu olursunuz’ tabelası asarak bu konuyu esprili bir şekilde dile getirmiş. Tarihi mekânın spesiyali pastrami damak çatlatacak bir lezzet. Bir sandviç için 15.95$ biraz pahalı, et oranı yüksek olan pastramiden iki sandviç yapsalar çok daha ekonomik olur.
East Village sokaklarına ise gizli bir lezzet durağı saklanmış. İki Michelin yıldızlı Momofuku Ko'nun şefi David Chang'ın her bütçeye hitap eden restoranı Momofuku Noodle Bar uzakdoğu mutfağı severler için biçilmiş kaftan. Yemeklerin hepsi belli bir düzeyde, özellikle Harissa Ramen şimdiden favorim oldu.

 
 

Hiç yorum yok: