30 Mart 2018 Cuma

Madison Square’de alışveriş ve pizza molası: Gökdelenler diyarı Manhattan-10

Greenmarket’ten Broadway boyunca ilerleyerek Madison Square’e ulaşıyorum. Meydandaki Flatiron Building nam-ı diğer ütü bina göz kamaştırıyor. İnşasından sonra birçok kişinin yıkılacağı düşündüğü Flatiron tuhaf mimarisiyle 23. caddedeki şiddetli rüzgârların kaynağı olmuş.  Rüzgârdan ne çıkar demeyin zira işin matrak bir tarafı var. Caddeden geçen hanımların eteklerini uçuşturan bu muzur rüzgâr halkta kargaşaya neden olmuş,  23 skidoo deyimi hala esprilere konu olmakta.
Madison Square üzerinden yükselen MetLife Tower (Metropolitan Life Insurance Company Building) altın piramit çatısı ile kentin gece siluetinin belirgin bir öğesi. Venedik St Mark Çan kulesinden esinlenerek yapılan bu göz alıcı saat kulesi sönmeyen ışığıyla, şirketin sembolü olmuş.  MetLife Tower’ın çaprazında ise zarif One Madison Park binası yer almakta. İngiltere’deki Salisbury katedrali’nden esinlenerek inşa edilen New York Life Insurance Company Building de meydandaki bir diğer ilgi çekici yapı. Bir meydanda iki sigorta şirketi gökdeleni, sigorta şirketleri ABD’de iyi para kazanıyor olsa gerek!

 
İç savaş döneminin kahraman amirallerinden David Gaudet’ın heykelinin yer aldığı Madison Square parkta bir banka oturup ortamın biraz keyfini çıkardıktan sonra alışveriş çılgınlığına katılmak istiyorum. 6. Avenue üzerindeki Burlington Coat Factory ve TJ Maxx bu iş için biçilmiş kaftan. Burlington Coat Factory de sadece ceket satılmıyor, ayakkabıdan şapkaya envai çeşit giysiyi burada bulmak mümkün. O kıyafeti deneyim, şuna bakayım derken zaman burada su gibi akıp geçebilir. Burlington ve TJ Maxx’ta da Century 21 gibi şok indirimler yok, en fazla %40 indirimli ürünler satılıyor. En makul ürünler ise botlar ve ayakkabılar.
İtalya’daki pizzacılar kadar olmasa da New York’ta da ortalama üstü pizzalar yenilebiliyor. Tıpkı Brooklyn’in ünlü pizzacısı Grimaldi's gibi. Bu pizzayı tatmak için artık Brooklyn‘e kadar gitmeye de gerek kalmadı zira Limelight Marketplace’de bir şube açmışlar. Böylelikle alışveriş maratonundan yorgun düşüp acıkanların imdadına yetişen bir adres olmuş. Kömür ateşinde Napoli stilinde pizza yapıyorlar, domatesler İtalya’dan geliyor, Amerikan malı mozzarella ise vasat, kaliteli bir Mozzarella di Bufala yakışır bu pizzalara.
 

Hiç yorum yok: