30 Mart 2018 Cuma

Chelsea'den Herald Square’e: Gökdelenler diyarı Manhattan-11

23. cadde boyunca ilerleyerek Chelsea’ye varıyorum. Birçok edebiyatçı ve sanatçıya ev sahipliği yapmış Chelsea Hotel kent tarihinin önemli bir kilometre taşı. Sınırsız özgürlüklerin yaşandığı enterasan bir kent New York. Kentin sokaklarında bira içmek yasakken Chelsea sokaklarında uyuşturucu içip volta atanlara aldıran yok!

Calvin Klein, Norma Kamali gibi ünlü modacıların mezun olduğu Fashion Institute of Technology’nin ücretsiz müzesini ziyaret etmek için 7. caddedeki moda mabedine adım atıyorum. 60’lardan günümüze moda trendlerine şahit olduğum ilgi çekici bir sergi düzenlemişler. Aynı caddede ünlü moda tasarımcılarının giysileri Loehmann's outletinde satılıyor; outlet olduğuna bakmayın, indirimlere rağmen fiyatlar el yakar cinsten!
Buz pateninden beyzbola birçok spor dalını yapmaya olanak sağlayan Chelsea piers ve Vietnam savaşında yer alan denizaltı, destroyer ve concondre uçağının sergilendiği Intrepid Sea Air & Space Museum etraftaki görülmeye değer adreslerin sadece birkaçı. Yolun devamında ise Paris’teki Promenade Plantee’den esinlenerek yapılmış High Line yer alıyor, geçmişte demir yolu olan High Line doldurularak parka dönüşmüş, iyi ki de olmuş zira park ziyaretçilerine güzel bir Manhattan manzarası sunuyor.
High Line’dan kısa bir yürüyüşün ardından Herald Square yönüne doğru yola koyuluyorum. Rocky filminden hatırladığım Madison Square Garden’ın önünde geçiyorum.  Madison Square Garden’ın yapımının trajik bir hikâyesi var. 1963 yılında Beaux-Arts başyapıt Penn Station bakımsızlıktan bir harabeye dönüşünce yetkililer yenileme çalışması yapmak yerine tarihi istasyonu yıkıp dev bir spor kompleksi yapmışlar. Yıkımdan önce NY Times’ta yayınlanan ‘Gelecekte yaptığımız binalarla değil, yıktıklarımızla yargılanacağız’  manşetini tarih haklı çıkarmış zira hâlâ kent halkının kalbindeki Penn Station özlemi dinmemiş.
Kemerleri, mermer üzerine sur kaplamalı sütun başlarıyla gotik şaheser St John Baptist Church’ü selamlayıp Herald Square’e ulaşıyorum. New York tekstil endüstrisinin kalbinin attığı bu bölgede kentin en büyük alışveriş merkezi Macy’s yer alıyor. 4 Temmuz şükran günü kutlamalarının sponsoru bu mağaza o kadar kalabalık ki burası adeta para basıyor.

Hiç yorum yok: