30 Mart 2018 Cuma

Empire State: Gökdelenler diyarı Manhattan-12


19. yüzyıl sonunda asansörlerin keşfi ve çelik konstrüksiyonların gelişimi gökdelenlerin inşasına olanak sağlamış, toprağın pahalı olduğu Chicago ve New York City gibi kentlerde devasa yapılar birbiri ardına yükselmeye başlamış.  Gökdelenlerin gölgesi sokakları karartmasın diye gökdelenlerin üst katlarına kademelendirme zorunluluğu getirilince Amerikalılar düğün pastası mimarili gökdelenlerle donatmışlar kentin dört bir yanını. ABD’de yüksekliği 153 metre (500 ft) ve üzeri olan binalar gökdelen olarak kabul ediliyor. Bir gökdelenler kentindeyim. NYC’de 153 üzerinde iki yüz sekiz bina var, bunların çoğu Midtown ve Lower Manhattan’a kümelenmiş durumda. Gökdelenlerden biri hiç kuşkusuz sadece Manhattan’ın değil tüm dünyanın en ünlüsü: Empire State.

5. Avenue’de kısa bir yürüyüşün ardından Art Deco klasiği Empire State tüm ihtişamıyla karşımda arz-ı endam ediyor. Modern dünyanın harikalarından birisi kabul edilen 443 uzunluğundaki bu bina insanoğlunun gökyüzüne uzanan kuleler yapma azminin göstergesi adeta.
World Trade Center ikiz kulelerin yıkılmasından sonra kentin en uzun gökdeleni unvanını tekrar eline geçiren Empire State’nin 86. katına çıkmak mümkün. Empire State o kadar yüksek ki yılda ortalama yüz yıldırımın düştüğü bir paratoner burası. 25 $’a bir bilet alıp asansöre atlayıp 45 saniyede 86. kata ulaşıyorum. Gözlem terasının nefes kesici bir manzarası var. Etrafıma bakarken King Kong’un kulenin tepesinde kendisine saldıran uçakları sinek kovalar gibi uzaklaştırma sahnesi gözümde canlanıyor.

Hiç yorum yok: