15 Mart 2015 Pazar

Beşiktaş’ın yeni kahvecisi: Cup Third Wave Ccooffee

Beşiktaş Şair Nedim Caddesi'ndeki Corvus Bite’nin içinde yer alan mekân yaptığı birbirinden ilginç kahvelerle dikkat çekiyor.

Habeşistanlı çobanlarca keşfedilen, Yemen’de ünlenen, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sonrası İstanbul’a getirtilen kahve baş döndürücü kokusu ve lezzetiyle damaklarımızı şenlendiriyor. Kahvenin anavatanı Brezilya olduğu inancının aksine kahve kelimesi kaynağı Habeşistan’ın Kaffa şehri. Coffea Arabica ve Coffea Rubosta türleri olan kahve bitkisi yetiştiği iklim, topraktan aldığı mineraller; farklı coğrafyalarda farklı lezzetlerle ortaya çıkarak tiryakilerini büyülüyor.

Osmanlı döneminde Yemen elimizdeyken kahve dünyasının en önemli aktörüydük hatta Viyana kuşatmasında çekilirken bırakılan kahve çuvallarını uyanık Viyanalı Kolschitzky bulup kente ilk kahvehaneyi açmasaydı,  Avrupalı’nın kahve ile tanışması belki yüz yıl sonra olurdu.
 
Yemen elden gidip Cumhuriyetin ilk yıllarında kahve kıtlığı baş gösterince Doğu Karadeniz’e çay ekip çay tüketiminde dünya şampiyonu olduk. Son on on beş senede, rüzgârın yönü değişmeye başladı, yabancı büyük kahve zincirleri bir zamanlar bizim dünyaya tanıttığımız kahveyi bize tanıttır oldular ve toplumda kahve bilinci tekrar gelişmeye başladı. Şimdiki trend ise artizanal kahveciler zira birçok artizanal kahveciler birbiri ardına açılmaya başladı, bunların en güzel örneklerinden birisi de Beşiktaş’taki Cup Third Wave Ccooffee Shop.
Cup Third şarap yapımındaki deneyimlerini bir başka içecek koluna geçerek hayata geçirmişler. Laboratuvarda çalışır edasında kahve yapıyorlar Kahvelerini Ethiopia, Costa Rica,  Guatemala’dan getirtiyorlar. 19. yüzyıl ortalarında keşfedilmiş buhar basıncı ve vakumun yardımıyla kahve yapımı tekniği Japanese Syphon uyguladıkları tekniklerden birisi.  Soğuk demleme yöntemi olan Cold Brew’de ise sıcak demlemede kaybolan aromalar kahvenin içinde hapsedilerek daha yoğun bir lezzet elde ediliyor. Prensip olarak yüksek miktarda kahvenin uzun süre demlenmesine dayanan bir çeşit süzme tekniği olan Nel Drip de ilgi çekici.
Butik bir kahveci olmasına karşın fiyatlar büyük kahve zincirleri seviyesinde, 6-10 lira arasında değişiyor. Kahvelerinin yanı sıra tatlıları da bağımlılık yaratacak cinsten, özellikle mus şokola kahvenin yanına çok yakışıyor.

 Cup Third Wave Ccooffee Shop: Şair Nedim Caddesi 5, Beşiktaş

 

Hiç yorum yok: