16 Kasım 2015 Pazartesi

Hamurun en lezzetli hali-Pizzarium- Medeniyetini tarihinden alan kent-Roma (7/10)

Villa Borghese’de bir banka oturup çeşmelerin tınısıyla bir süre dinlendikten sonra güzel bir pizza yemek için metroya atlayıp soluğu Cipro durağındaki Pizzarium’da alıyorum. Pizzanın anavatanı İtalya’da adım başı pizzacı var ama Vatikan yakınlarındaki Pizzarium gibisi az bulunur. Buraya bir pizza cenneti desek yanılmış olmayız.


Pizzarium’u bulmak oldukça kolay, zira dükkânın önündeki uzun kuyruğu görmemek mümkün değil! Dükkânın önünde bekleyen sabırsız kalabalık önce biraz moralimi bozsa da, bu lezzeti tatmakta kararlıyım; yarım saatlik bir bekleyişten sonra pizzama ancak kavuşabiliyorum.
Ünlü pizza ustası Gabriele Bonci Pizzarium’da La Gatta Mangiona’daki gibi klasik pizza yapmıyor aksine fast food için tepsi pizzası yapan bir yer burası. Tezgâhlarda sıralanmış çeşit çeşit pizzalardan beğendiğinizi seçip, istediğiniz miktarda kestiriyorsunuz. Dakikalar geçtikçe Pizzarium’un önündeki kalabalık gitgide artıyor ama küçük dükkândaki iki çalışan kalabalığa aldırmadan yavaşça çalışıyorlar. Biz Türklerin pek alışık olduğu bir şey değil ama İtalya’da hayat böyle işliyor. Piano, piano yani yavaş, yavaş…
Pizzamı aldıktan sonra şansım yaver gidiyor dükkânın karşındaki bank nasıl olduysa boşalıyor. Pizzaları soğutmadan tatmaya başlıyorum. Pizzanın hamuru yağlı ve lezzetli, kullanılan malzemeler üst düzeyde. Pizzalardan deyim yerinde ise lezzet fışkırıyor, özellikle buffalo mozzarellalı pizzanın tadı hâlâ damağımda. Bir de elektrikli fırın yerine odunda pişirseler nasıl olurdu kim bilir! Kendi yaptıkları biralarla beğendiğiniz pizzayı eşleştirmek mümkün. Fiyatlar oldukça makul; 10-15 Euro ile doyasıya pizza yenebiliyor. Bu lezzet diyarından cüzdanımı hafifletmeden çıkmanın haklı gururuyla Vatikan'a doğru yola koyuluyorum.

Hiç yorum yok: