7 Haziran 2014 Cumartesi

Kiev izlenimleri:Pecherska Lavra'dan Mariinskiy Sarayı'na


Hava kararmaya başlayınca nehir kenarına demir atmış teknelerin birine atlayıp Dnipro nehri boyunca kısa bir gezinti yapıyorum. Metro köprüsünü geçince Pecherska Lavra, nam-ı diğer Azizler Şehrine varıyorum.
 Geçmişi 11. yüzyıla dayanan Pecherska Lavra irili ufaklı birçok kilise ve mimari yapıdan oluşan mağaralar manastırından oluşuyor, ayrıca Guinness Rekorlar kitabına girmiş Mykola Syadristy’in birçok eserini barındıran Mikro Minyatür Müzesi de burada yer almakta.

Nehrin kenarında Kiev’i kuran Kyi, Shchek ve Khoryv kardeşler bir sandala binmişler, teknedekileri selamlıyor.
Kardeşler anıtının arkasında ise Kiev’in en yüksek tepelerinde birisine konumlandırılmış Rodina-mat anıtı arz-ı endam ediyor. New York’taki Özgürlük Heykelinden daha yüksek olan Kiev’in efsanevi annesinin yüz iki metrelik anıtı kentin her yerinden görülebiliyor.
Bir saatlik tekne turunun ardından soluğu tekrar kentin kalbinin attığı Maidan Nezalezhnosti’de alıyorum. Meydanın ortasındaki özgürlük anıtında, dev sütunun en tepesinde geleneksel Ukrayna elbiselerine bürünmüş bir kız meydandakileri selamlıyor. Birçok heykelle bezenmiş Maidan’ın altında ise büyük bir alışveriş merkezi yer alıyor.
Maidan’ın solundaki merdivenlerden çıktığımda ise kentin en ilgi çekici mimarili evi karşıma çıkıyor. Bankova caddesinde ve tuhaf hayvansal motifler, gulyabaniler ile bezenmiş bir ev burası. Mimar Gorodetskiy’in fantezisinin dışa vurumu olan bu ev mimarisiyle Notre Dame’ın tepesindeki  gulyabanileri anımsatıyor.
Birkaç yüz metre ilerideki ağlayan dul evi de bir o kadar enteresan. Dış cephesinde mutsuz bir kadın suratının yer aldığı evde yağmur yağdığı zaman yağmur damları kadının yanaklarından süzülerek adeta kadının ağladığı hissini uyandırıyor. Bu binayı kimin ve neden mutsuz kadın yüzü ile yaptığı ise muamma. Kiev’in yeşilliklerine yeşillik katan Mariinskiy Park ve parkın içindeki Sarayı civarda görülmeye değer diğer bir adres.
Gündüzleri olduğu kadar akşamları da çekici bir kent Kiev zira eğlenmeyi seven Ukraynalıların renkli bir gece hayatı var. Kiev geceleri üniversitelilerin eğlendiği kulüplerden, bekârlığa veda partisi yapılan striptiz kulüplerine kadar geniş bir yelpazede alternatif sunuyor.
 

Hiç yorum yok: