21 Mayıs 2014 Çarşamba

Yunanistan izlenimleri: Selanik

Kente girer girmez uzun bir kordon, kordonun arkasında ise tüm endamıyla Beyaz Kule yükseliyor. Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilen bu kule, Birinci Balkan Savaşı’nın sonunda bu topraklar kaybedilince; sembolik bir vaftiz işleminden geçerek beyaza boyanmış ve “Beyaz Kule” olarak anılmaya başlanmış.

Selanik’in simgesi Beyaz Kule önünde bir hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Roma’nın bu kentteki izini sürmek için rotonda ve Galerius kemerine doğru yola koyuluyorum. Rotondanın inşası M.S. 300 yılı civarında Roma İmparatorluğunun dört büyük liderinden biri ve Balkanlardaki lideri olan Sezar Galerious inşa ettirdiği rotonda 1591 yılına kadar Selanik’in katedraliydi. Osmanlının şehri almasından sonra camiye dönüştürüldü, günümüzde müze olarak kullanılmakta.
Sezar Galerious onuruna yaptırılan kemer yüzyıllara meydan okurcasına karşımda yükseliyor. Selanik’teki Roma eserlerinin aksine Osmanlıdan kente miras kalan Hamza Bey Camii ve Bedesten gibi eserler ise Yunan hükümetinin ilgisizliğine maruz kalmış hatta Hamza Bey Camii’nde, Türk-Yunan ilişkilerinin kötü olduğu bir dönemde erotik filmler oynatılmış.
Her haliyle İzmir’i anımsatan bir kentteyim. İzmir’den göç eden Rumlar da bu benzerliğin farkına varıp yeni vatanlarında yaşayacakları yer olarak bu kenti seçmişler. Izgara biçiminde düzenlenmiş sokakları şehrin merkezini kolayca keşfetmeye olanak sağlıyor.
Hava kararmaya başlayınca kordondaki kulüpler gençlerin akınına uğruyor. Sınırsız özgürlüklerin yaşandığı bir öğrenci kenti burası, Yunanlılar eğlencede dur durak bilmiyor. Dünyada gece hayatının en iyi yaşandığı on yerden birisi kabul ediliyor Selanik.

Hiç yorum yok: