21 Mayıs 2014 Çarşamba

Yunanistan izlenimleri: 19 Mayısta Atatürk'ün evine ziyaret



Bir bahar günü Yunanistan’da olmak güzel, memleketim Selanik’te olmak çok daha güzel, 19 Mayısta burada olup da Atatürk’ün evini ziyaret ediyor olmak ise bambaşka bir mutluluk!Agios Dimitrios sokağında bir dükkâna girip evin nerde olduğunu soruyorum, Yunanlı önce anlamıyor sonra ’İlerde sağda polislerin durduğu yerde’ diyor. Kentin hiçbir yerinde polisle karşılaşmazken bir manga polis evin etrafında bekliyor.


Atatürk’ün evinin günümüze kadar ayakta kalması çok kolay olmamış. Selanik kaybedilince ev Yunanistan’ın malı olmuş. Daha sonraları iki ülke arasında ilişkiler iyileşince Yunan hükümeti evi Türkiye’ye hediye etmiş. Türk hükümeti de olur da bir gün ilişkiler bozulur da evi tekrar Yunanlılar alır diye; evin yanına Türk Konsolosluğu açmışlar. Konsolosluk toprağı ülke toprağı sayıldığı için böylelikle evin Yunanlılarca tekrar alınması engellenmiş.


Agios Dimitrios’dan sağa saptığımda ilkokul kitaplarından hafızalarımıza kazınmış Atatürk’ün evi karşımda yükseliyor. Türkiye’den gelen bir grup elinde Türk bayraklarıyla evin önünde 19 Mayıs’ı coşkuyla kutluyor. Allahtan Yunanlı polisler anlayışlı, zira hiçbir ülkeden izinsiz konsolosluk dışında bayrak açılmaz, düşünsenize bir grup Yunanlı gelmiş, İstiklal caddesinde Yunan bayraklarıyla slogan atıyor, neler olur düşünmek bile istemiyorum!


19 Mayıs bizim için zafere giden bir başlangıçken Pontus’lu Rumlar için ise sonun bir habercisi. Atatürk evinden coşkuyla kutlamalar sürerken iki yüz metre ilerdeki kilisede hüzünlü bir ayin yapılıyor.


Uzun bir yürüyüşün ardından Ladadika’da Full tou Meze’de bir şeyler atıştırmak istiyorum. ‘Ahtapot taze mi ?’ diye sorduğumda,  ‘Donmuş isterseniz yerine kalamar verelim’  diyorlar, bizim restoranlara örnek olacak bir davranış!  Porsiyonlar büyük, midye saganaki ve kalamarı beğendim; yolunuz Selanik'e düşerse Full tou Meze’ye uğramaya değer.

 
 
 

Hiç yorum yok: