5 Kasım 2016 Cumartesi

Yeni Belediye Sarayından U Fleku'ya: Masallar kenti Prag (7/7)

           Uzun bir yürüyüşün ardından akşam yemeği için Yeni Belediye Sarayı yakınlarındaki tarihi birahane U Fleku’ya doğru yola koyuluyorum. Çekler için bira içmek bir yaşam biçimi, dünyada en çok tüketilen Pilsen biralarının anavatanının Prag’a iki saat uzaklıktaki Plzen kenti olması bunun en güzel göstergesi. Prag’ın simgelerinden U Fleku Çek bira kültürünü yaşamak isteyenlerin es geçmemesi gereken bir adres.

 Akordeonla çalınan slav ezgileri eşliğinde masa seçiyorum. U Fleku’nun konuklara yemekten önce bir Çek klasiği olan Becherovka likorü sunması hoş bir davranış. Otuz iki farklı bitki özüyle yapılan Becherovka’da tarçın ve anason aromaları ağırlıklı olarak hissediliyor. Çek mutfağında et yemekleri ön planda, bu durum U Fleku’nun mönüsüne de yansımış.



Mekânın spesiyalleri av etleri ve domuz ağırlıklı olunca ördek ve gulâş denemek istiyorum, yanında da beyaz peynirli bir Akdeniz salatası ısmarlıyorum. Ördek lezzetli, gulâş ise Macar Gulâş’ından farklı, Macarların çorba olarak içtikleri gulaş Çeklerde ülkemizdeki gibi ana yemek olarak sunuluyor; damak tadımıza yakın bir tadı var.
Biranın tazesi makbul olduğundan en lezzetli biralara seri üretim yapan dev fabrikalarda değil, küçük birahanelerde rastlıyorsunuz. Bohemya kırlarında yetişen kaliteli şerbetçiotu ve yörenin alkali suyu, U Fleku’nun ürettiği esmer biraya hoş bir tat katmış; biradan hoşlanmayanlara bile birayı sevdirecek cinsten bir lezzet.
U Fleku popüler bir yer olmasına karşın fiyatlar pahalı değil; ana yemekler 250 CZK (10 Euro), bira 2 Euro civarı. Bu güzel yemeğin ardından U Fleku'nun hediyelik eşya dükkânındaki rengârenk bira bardakları satın alıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.







Hiç yorum yok: