7 Mart 2014 Cuma

Tuna'nın kraliçesi Budapeşte: Kahramanlar Meydanı'ndan Deak Ter’e

Tuna nehrinin ortasındaki yemyeşil bir vadi olan Magirit adasından ilerleyerek kentin tarihi garı Nyugat Ter’e varıyorum. Yolun devamında ise Budapeşte’nin en geniş bulvarları, en güzel malikânelerini barındıran Varosliget semti yer alıyor.
Az ilerimde heykellerle süslü devasa Kahramanlar Meydanı arz-ı endam ediyor. Solumdaki Vajdahunyad Kalesi ise rönesans, gotik, barok mimarisinin mükemmel bir sentezi. Kaleyi çevreleyen 20 binaya bakınca Macar mimarisinin gelişimine şahitlik ediyorum.
 
Kahramanlar meydanın yanında Raffaello, Goya, Velazque gibi dâhilerin eserlerini barındıran Güzel Sanatlar Müzesi sanatseverlerin es geçmemesi gereken bir adres. Ayrıca neo-barok ön cephesiyle Szechenyi Hamamları etraftaki görülmeye değer diğer bir yapı.
Yönünü Tuna’ya çevirip Varosliget’i kent merkezine bağlayan Andrassyi Ut bulvarını arşınlamaya başlıyorum. Sanki Budapeşte’de değil Paris’teyim. Yüz metre ilerimde dünya klasik müzik tarihine ismini altın harflerle yazmış; Macarların dünyaca ünlü bestecisi Franz Liszt’in evi var.  Günümüzde müzeye dönüştürülen ev sanatçının hayranların akınına uğruyor.
Zarif Andrassyi Ut üzerindeki Opera binası ise kentin eski şaşaalı günlerini yansıtıyor. Birçok sanatçıyı ağırlamış bu operada bir gösteri izlemekte fayda var; zira salon olağanüstü bir ambiyansa sahip ve fiyatlar Avrupa’nın diğer şehirlerine kıyasla çok makul.
Opera binasını selamlayıp Deak Ter’e varıyorum. Deak metro durağında sarışın mavi gözlü Macar kızlar arkadaşlarını bekliyorlar. Güzel oldukları kadar sıcak insanlar Macarlar zira Orta Asya’dan göçen Türk kavimlerini barındıran Macaristan bize birçok yönden benziyor. Elma, kapı, arpa ortak kullandığımız kelimelerin sadece birkaçı. Bir de Türk konukseverliğinin örnekleriyle karşılaşınca bu kentte kendimi hiç yabancı hissetmiyorum.
Meydanda sağıma baktığımda ilk Hristiyan hükümdar Aziz Istvan adına yapılan katedral tüm heybetiyle karşımda yükseliyor.  Doksan metre kubbesiyle taş yerine duygularla yapılmış bu şaheser şehrin her yerinden görülüyor.

Hiç yorum yok: