17 Ağustos 2013 Cumartesi

Karadenizin incisi Odessa

İstanbul’dan uçakla bir buçuk saat uzaklıktaki, Karadeniz kıyısının sevimli liman kenti Odessa; kumsalları ve hareketli gece hayatıyla tatilcilerin yeni gözdesi.

 
Nasıl gidilir?
THY ve Onur Air’ın direkt uçuşları var,  bilet fiyatları gidiş-dönüş 170–300 Euro arası değişiyor.

Nerede Konaklamalı?
Arcadia plajı civarındaki oteller deniz, kum, güneş tatili yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan, alternatif olarak Deribasovskaya caddesi civarındaki otellerden rezervasyon yapılabilir veya ev kiralanabilir.
Nereleri Gezmeli?
Deribasovskaya caddesi: Kafe ve restoranların birbirini ardına dizildiği, sadece yayalara açık olan bu cadde akşam 18.00’den sonra Odessalıların akınına uğruyor. Deribasovskaya Arcadia’da deniz keyfinden sonra bir şeyler atıştırmak için biçilmiş kaftan. Caddeyi dolaşırken geleneksel kıyafetlere bürünmüş şekerci kızlarla karşılaşırsanız, bir hatıra fotoğrafı çekmeyi unutmayın!
Potomkin merdivenleri: Odessa’nın simgesi bu merdivenler ziyaret edenleri Rus imparatorluk tarihinin en çalkantılı dönemlerine1905 devrime geri götürüyor. Halkın Çar’ın askerlerince katlediği, İki yüz basamaklık merdiveni arşınlarken bu tarihi olayı konu alan potemkin zırhlısı filmindeki katliam sahnesi gözümde canlanıyor. Merdivenlerin bir ucunda Odessa tarihine yön vermiş Dük Richelieu heykeli diğer ucunda ise deniz terminali yer alıyor.  ‘Ben bu kadar merdivenden çıkamam’ diyorsanız,  fünikülerle de tepeye çıkmak mümkün.
Şehir bahçesi :Deribasovskaya’ya komşu olan bu ufak bahçe yaz konserleri düzenleniyor. Bahçenin girişindeki sandalyede poz vermek burayı ziyaret edenlerin vazgeçemediği bir alışkanlık.
Pasaj: Deribasovskaya’yı Preobrazhenska’ya bağlayan pasaj güzel mimariyle görülmeye değer bir adres

Shevchenko parkı:  Ukrayna’nın medarı iftiharı ressam-şair Tarasa Shevchenko’dan adını alan bu park Odesa’nın bir nevi akciğerleri, temiz hava alıp bir soluklanmak için uğramaya değer.
Spaso-Preobrazhensky katedrali: Kentin en büyük katedrali, birçok tarihi olaya şahitlik etmiş mekânın dış cephesindeki gösterişin aksine içi oldukça sade.
Odessa Opera Evi: Ukrayna’nın en büyük opera evinin neoklasik cephesinin hayranlık uyandırıcı bir güzelliği var. Eğer konser sezonuna denk geldiyseniz, mutlaka bir bilet (5-10 Euro) alın zira burada opera dinlemek bambaşka bir deneyim.
 
Puşkin müzesi:  Eğer Rus edebiyat tarihine damga vuran ünlü şairin hayranıysanız, Pushkinskaya ulitsa’ya doğru bir uzanın, pişman olmazsınız!
 

Western and Eastern Art Museum: Puşkin müzesinin az ilerisindeki bu müze, Michelangelo, Caravaggio gibi dehalarının heykellerinin, resimlerin sergilendiği sanatsal zenginliklerle dolu bir hazine.
Nerede eğlenmeli?
Ukraynalılar eğlenmeyi iyi biliyorlar,  Odessa’da gece hayatı sabahın ilk ışıklarına denk eğlence sürüyor. Yazın Arcadia plajındaki clubler çok popüler. Bunların en trendy olanları
Ibiza ve Itaka. Akşamları clublerin önlerinde uzun kuyruklar oluyor, giriş fiyatları makul. Ibiza 200 UAH (20 Euro),   Itaka daha ucuz 120 (12 Euro).  Western, Yo Moscov da diğer alternatifler.

 
Nerede Yiyip İçmeli?

Aleksandrovski: Tarihi bir köşkte yer alan Aleksandrovski Odessa'nın en şık restoranlarından birisi. Mekânın Fransız ve Rus mutfağını mönüsündeki deniz ürünleri denemeye değer. Ukraynalıların özel günlerini kutlamak için gittikleri bu restoran, romantik bir akşam yemeği için doğru bir adres.


Steak House: Odessa’nın İstiklal Caddesi Deribasovskaya üzerindeki Steak House kentin en trendy restoranlarından birisi. Deribasovskaya yanında bir masaya oturun, beğendiğiniz steaki seçin, ortamın keyfini çıkarın!

 


Hiç yorum yok: