20 Nisan 2015 Pazartesi

İstanbul’da burger turu

Seksenli yıllarda fast food zincirleriyle tanıştığımız hamburger ülkemizde çok popüler olmakla beraber gerçek Amerikan hamburgerini yapan mekânlar parmakla gösterilecek kadar azdı.
 Son yıllarda rüzgârın yönü değişmeye başladı.

Hamburger turumdaki ilk durağım Burger Joint. İki sene önce Tadı Damağımda’da yer alan burgerci kalite çıtasını yükseltmiş. Geçmişte olduğu gibi etler Bebek Kasabı’ndan, hamburgere antrikot eklemişler ve döş oranı artırmışlar,  hamburgerden lezzet fışkırıyor. İstanbul’da yediğim hamburgerler arasında gerçek Amerikan hamburgerine en yakın lezzet diyebilirim.

İyi bir hamburgerin olmazsa olmazlarında birisi kuşkusuz ki ekmeği. Ekmeklerini yandaki bir fırından alıyorlar, güzel bir ekmek. Fabrikasyon turşu kullanmıyorlar. Butik bir hamburgerci çizgilerini koruyorlar. Ünlü karikatürist Mehmet Çağçağ dekore ederek Joint’e hoş bir ambiyans kazandırmış.
Füme et, çedarlı kasap burger yoğun lezzet severler için biçilmiş kaftan. Vedat Milor Bey’in programdaki değerlendirmelerinden yola çıkarak geliştirdikleri acı chipotle biber soslu Mexicana’da ise acı etin lezzetini bastırmış. Hamburgerde kullandıkları et ve ekmek kalitesi üst düzeyde olduğundan mönüde yer alan Originalburger, Cheeseburger, NewYorker gibi hamburgerler denemeye değer. Bir de mönüdeki taze patatesin yerini donmuş patates almasaydı harika olurdu. Hamburger etinde on beş gramlık bir azalma var ama fiyat kalite dengesi çok iyi, hamburgerler 16 lira civarında.
Bir diğer akşam Kanyon’daki Shake Shack’e uğruyorum.  New York’ta doğan daha sonra birçok ülkede şubeler Shake’nin hamburgerlerinden çevremdeki arkadaşlar övgüyle bahsediyorlardı. 

Shake Angus eti kullanarak hamburgerlerine lezzet katmış ama Burger Joint’in hamburgeri gibi kalın ve yağlı değil. Çıtır soğanlı ShackMeister  ilgi çekici ama mekanın mönüsündeki hamburgerlerden en çok füme dana baconlu  SmokeShake’i beğendim. Kırmızı biber turşusu ve peynir sosuyla servis edilen patates kızartmaları harika,  hamburgerlerin yanına çok yakışıyor. Günlük hazırladıkları dondurmaları da hafızada iz bırakıyor.
Mönülerinde hot dog görünce Manhattan’dan pastrami getirirler mi acaba diye düşünüyorum. Keşke getirseler de Katz’ın efsanevi lezzeti pastrami’yle İstanbullular tanışsa. Shake’de hamburgerler 20-25 lira civarında, Kanyon’daki yüksek kiralar düşünüldüğünde makul sayılır.
Burger Joint: Ihlamurdere Cad. No:94, Beşiktaş
Shake Shack: Kanyon AVM, Levent

 

Hiç yorum yok: