20 Nisan 2015 Pazartesi

Adana kebabı yozlaşıyor mu?

İstanbul’da yüzlerce Adana kebapçısı var ama bu kebabı hakkıyla yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Çoğu kebapçıya satırla kıyma yapmak zor geliyor, kuyruk yağı kokuyor diye kebaplarına koymuyorlar, Adana kebaptan çok, makine kıymasından adana görünümlü köfteler dört bir yanı sardı.
 
Günümüz İstanbul’unda iyi bir Adana kebapçısını bulmak kolay değil.  Karagümrük’teki Emin Usta Avrupa yakasında bu işi en iyi yapanlardan, Kurtuluş’taki Adana Ocak başı ise eski formundan uzak, son gittiğimde kebapları 50%  satır,  50%  makine kıymayla yapıyorlardı. Umarım eski günlerine en yakın zamanda eski günlerine dönerler.

Anadolu yakasında ise durum çok farklı değil.  Suadiye’deki Yusuf Usta’nın Adana’sında da belli oranda makine kıyması var ama kuyruk yağı kullanmaya devam ediyor. Bostancı’daki Öz Asmaaltı adında iyi bir kebapçı olduğunu kulağıma gelmişti ama bir türlü oralara yolum düşmemişti. İş çıkışı iyi bir Adana kebap bulmak ümidiyle karlı bir kış günü soluğu Bostancı’da aldım. 
Bağdat Caddesi üzerinde iki katlı sekiz on masalı mekânın kolaylıkla buldum. 18.30’ta mekâna varmama rağmen tüm masalar rezerve edilmiş. Bu kış günü buraya kadar gelip boş dönmek olmaz diye düşünerek dürüm aldım.
Satır kıymasından yaptıklarını söyledikleri bir dürüm hazırladılar. Kebabı afyon kuzusundan yapmışlar, kebap kuru değil, biraz makine kıyması da eklemişler sanırım. Kebaba çatalı dokununuz mu Emin Usta’nın Adana’sını gibi dağılmıyor. Burası caddenin Suadiye tarafı değil Bostancı tarafı ama müşteri tercihleri benzer gözüküyor, kebaplar biraz sterilize edilmiş. Dürümün yanında aldığım Hacı marka şalgam ise koruyucu madde içeren kimyasal tatlı şalgamlara benzemiyor, karşılaştığım en iyi fabrikasyon şalgam,

Dürüme 12 lira, şalgama 3 lira ödedim. Adana kebap ise 20 lira. Bağdat caddesi için normal sayılır. Öz Asmaaltı İstanbul’un en iyilerinden diyemem ama çevredeki diğer kebapçılarla kıyaslandığında iyiler.
Adana Ocakbaşı:. Bay Sungur sokak, Kurtuluş
Öz Asmaaltı:  Bağdat Cad. No: 53,  Bostancı

Hiç yorum yok: