14 Nisan 2014 Pazartesi

Tuna'nın kraliçesi Budapeşte: Zincir Köprü'den Kossuth Lajos’e

Tuna’nın geçtiği birçok kent var ama bunların hiçbiri Tuna’nın güzelliğini Budapeşte gibi yansıtmıyor. Nükleer enerji kullanan Macaristan’da enerji ucuz. Hava kararmaya başlayınca Tuna kıyısı mükemmel bir şekilde aydınlatılıyor.  Karşımda Zincir Köprü, sağımda Buda Kalesi solumda Parlamento binası,  Budapeşte akşamları doyumsuz manzara vaat ediyor.  
Tekneden inip nehir yönünde kısa bir yürüyüş yaparak Zincir Köprü ’ye varıyorum. Yayalara açık olan bu köprüde dolaşmak apayrı bir keyif. Köprünün hemen yanında Londra Kraliyet Borsasının kuruluşunda başrol oynayan Gresham’dan adını alan güzel bir meydan yer alıyor.
Macarlar bilimde birçok yeniliklere öncülük etmiş. Macar bilim insanları fizikten kimyaya, ilaçtan edebiyata toplam 13 kez Nobel ödülüne layık görülmüşler. Macar halkı da Budapeşte’nin en güzel yerlerinden birisi olan Roosevelt Meydanına bir bilimler akademisi yaparak bu başarılarını taçlandırmışlar.
Bilimler akademisinin önündeki Newton, Dekart heykellerini selamlayarak Parlamento Binasına doğru yola koyuluyorum. Üç sene önce geldiğimde caddelerinin bazıları şantiye alanı gibiydi, durum pek değişmemiş. Parlamento çevresi dâhil birçok yerde halen yol yapım çalışmalarını sürmesi şaşırtıcı. Londra’daki parlamento binasını anımsatan mimarisiyle Macar Parlamento Binasının biraz ilerisinde Kossuth Lajos yer alıyor. Bağımsızlık için Habsburglara karşı kahramanca savaşmış Kossuth Lajos’a adanmış bu meydanın dört bir yanı görkemli evlerle bezenmiş. Neoklasik mimariye sahip Etnografya müzesi de meydandaki görülmeye değer bir adres.
Kossuth Lajos’yi Parlamento’ya bağlayan dar sokakların birinden hoş bir bistro ile karşılaşıyorum. Hungarikum bisztro eğlence öncesi kent halkının bir şeyler atıştırmak için uğradığı bir mekân. Ortam sıcak olsa da yemeklerin lezzeti ortalama. Bu durum Macarlar için çok önemli değil zira Hungarikum bisztro ve etraftaki mekânlarda yapılan ısınma turlarından sonra gençler kentin popüler kulübü Ötkert’te sabahın ilk ışıklarına kadar eğleniyorlar!
 
 

Hiç yorum yok: