9 Ağustos 2014 Cumartesi

Saray bölgesinde Rus yemekleri şöleni:Kuzey’in Venedik’i Saint Petersburg (8/14)

Uzun bir yürüyüşün ardından yemek molasını tarihi bir restoranda vermek istiyorum. Adını Romanov hanedanlığının 300. yıldönümünden alan 1913 restoranı Rus mutfağı spesiyallerini keşfetmem için biçilmiş kaftan. Restoranı bulmak çok kolay, Aziz İsak Katedral’inden Vozneseky Caddesi’ne doğru yürüyün, kime sorsanız size 1913’ü gösterir. Klasik bir Ukrayna lezzeti olan soğuk Borsch çorbası ile başlıyorum.
Ardından soğuk başlangıçlardan kırmızı havyarlı bliniyi sipariş ediyorum. Krep olarak bildiğiniz bu yemek Rusya’da çok beğeniliyor, birçok malzemeden krep yapıyorlar. Krema ile sunulan havyar blini oldukça lezzetli. Siyah havyarı da tartarak veriyorlar, denenebilir.
Ana yemek olarak seçtiğim domates sosu, krema ile servis edilen Sibirya usulü mantı Pelemeni de oldukça hoş bir lezzet. Pelemeni günlük hazırlanmış ve sipariş üzerine pişirildiği için hamurlaşmamış, mantının içindeki biraz büyükçe köfte de sınıfı geçiyor.
Son olarak denemek istediğim yemek ise; 19. yüzyılın sonlarında St. Petersburg’da düzenlenen aşçılık yarışmasını kazanan Rusya'nın soylu ailesi Stroganoff’ların aşçısının keşfettiği ve patronunun ismini vererek ölümsüzleştirdiği Beef Stroganoff. İnce kesilmiş bonfile şeritleri, krema ve tereyağı ile yapılan St. Petersburg’un bu klasik yemeği ise beklentilerimin biraz altında kaldı.



Hiç yorum yok: