9 Ağustos 2014 Cumartesi

Dekrabristler Meydanından Malaya Morskaya sokağına: Kuzeyin Venedik’i Saint Petersburg (7/14)

Letniy Sad’dan Neva boyunca ilerleyip Admiralty’i geçince Petro’nun ünlü bronz atının yer aldığı Dekrabristler Meydanı beni karşılıyor. Büyük Katerina’nın Büyük Petro’ya armağanı Falconet’in tasarımı olan bu heykele Ruslar büyük bir hayranlık besliyorlar. Hatta ünlü şair Puşkin ‘Bronz Süvari’ şiiriyle bu hayranlığını dizelere dökünce heykelin ününe ün katılmış.
 Bu meydan içinde bir tezatı da barındırmakta. Petro’nun batıya bakarak atın ayaklarının altındaki yılanın başını ezdiği bronz atlı heykel çarlığın ilerlemeye olan azmini işaret ederken; meydan çarlık rejimine başkaldıran asilerin adını taşıyor. 1812’de Demir Çar lakaplı I. Nikolay’a karşı ayaklanan beş aydının idamı da burada gerçekleşmiş. Rus halkı aydınlarını unutmamış; idamlar aralık ayında (Rusçası dekabr) gerçekleştiğinden meydana Dekrabristler Meydanı ismini vermişler.
Meydanın hemen ilerisinde ise Petersburg’un simgelerinden Aziz Isak Katedrali yükseliyor. Petro’nun Aziz Isak’ın festivalinin yapıldığı gün doğması bile IV. yüzyılda yaşamış bu keşiş onuruna bir kilise yaptırması için yeterli bir sebepti.
 Petro’nun yaptırdığı bu mütevazı kilise I. Alexander döneminde mimar Montferrand’ın dehasıyla günümüzdeki heybetli görünümüne kavuşmuş. Kışlık sarayın yapımının on katı bir bütçeye yapılan katedralin 100 kg altın kullanılarak inşa edilen kubbesi tek kelime ile hayranlık uyandırıcı. I. Nikolay heykeli de Aziz Isak Katedralin bulunduğu meydana ayrı bir güzellik katmış.
Meydanın sağındaki Astoria Oteli ise yetmiş sene önce gerçekleşmemiş bir davet ile hatırlanıyor. Hitler Petersburg’u kuşattığında kenti alacağına o kadar inanmış ki zaferini kutlamak için Astoria otelinde bir davet vereceğini açıklamış; hatta davetiyelerini bile bastırmakta tereddüt etmemiş.
Hitler amacına ulaşmayınca bu davet Ruslarca epeyce alaya alınmış. Hicivden söz açılmışken dünyaca ünlü bir hiciv üstadını anmamak olmaz. Petersburg halkını hicveden eserlerle tanınan ünlü yazar Gogol bu meydandan birkaç adım uzaklıktaki Malaya Morskaya sokağında üç yıl yaşamış ve ünlü ‘Burun’ öyküsünü burada kaleme almış.


Hiç yorum yok: