10 Ocak 2016 Pazar

Avrupa yakası lezzet turu-1. bölüm

 
Bu seferki lezzet turumda akıntıya kürek çeken iki dönerciyi, örnek alınması gereken dürüst bir balıkçıyı ve artizanal çikolatacıyı ziyaret ediyorum.
Döner kötü bir fast food’a dönüştü, İstanbul’da iyi bir dönerciye denk gelmek, samanlıkta iğne aramak kadar güçleşti zira eskiden iyi olan bazı dönerciler rehavete kapılıp kaliteyi düşürüyorlar.
Aksaray’da Dönerci Sadık Usta diye iyi bir dönerci olduğunu uzun zamandır duyuyordum. Nedense bir türlü gitmeye fırsat bulamıyordum meğer ne kadar geç keşfetmişim bu lezzet diyarını. Dönere kuzu eti katarak yağlılık sağlamışlar, lezzetli bir dönerleri var, fiyat ise bedavadan biraz pahalı 7 lira!


Şişli Cevahir AVM karşısındaki Bahar Döner yakınımda kaliteli döner yapan bir adresti Yazın başında Bahar'a gittiğimde döner kalitesinde ciddi bir düşüşle karşılaşmıştım, mekân sahibi bu durumun mevsimsel olduğunu söylemişti. Haklıymış,  iyi eti tekrar tedarik edip eski formlarına kavuşmuşlar. Sevindirici bir haber, iyi döner için uzaklara gitmeme gerek kalmadı.
Her sene en az bir kere Şehremini’ndeki Palukçu’ya giderim, her seferinde memnun ayrıldım.  Tadı Damağımda’ya çıktından sonra televizyonun cazibesine kapılıp düşüşe geçen çok yeri gördüm, Palukçu ise istisna, taptaze balıklar uygun fiyatla sunulmaya devam ediyor. Enver Reis her zamanki  gibi işinin başında, işini severek yaptığı her halinden belli. Burada tezgâhtan dilediğiniz balığı seçip pişirtebiliyorsunuz. 

Hamsi, kaya barbun, çinekop,  mezgit istavritten bir tabak deniyorum, Kuzukulağı, radika gibi yirmi çeşit otla salata balıklara refakat ediyor.  Palukçu yağ çekmeden hazırladığı kızartmalarda uzman, balıklar o kadar hafif ki, bir kilo balık yeseniz farkına varmazsın!
 
Yazıyı tatlıyla bitirmek adına bir etkinliği paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz haftalarda Evvie’nin Yeniköy  şubesinde çikolata atölyesine katıldım. Evde zaman zaman trüf yapan bir çikolata tutkunu olarak etkinlikten oldukça keyif aldım. İnsanlara çikolatayla mutluluk verebilir miyiz diye yola çıkan Evvie Latincede yaşam perisi anlamına geliyor. Belçika ve Valrhona çikolatasından özel reçeteler yapıyorlar.  El yapımı çikolataları doğal ve katkısız birer lezzet bombası. 
Çikolata ustaları Osman Yılmaz kendini sürekli geliştirmeye çalışan, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bir şef,  Oriol Balaguer gibi dünyaca ünlü pastacılık şeflerinin seminerlere katılmış. Paris’te  Pierre Herme, Jacques Genin gibi pastanelerde inanılmaz birbirinden leziz çikolatalar, pastalar tatmıştım. Evvie dünyaca ünlü Parizyen çikolatacılar yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Çikolata kriziniz gelmişse Evvie’ye doğru uzanmaya değer.

 

Dönerci Sadık Usta : Recep Yazıcıoğlu Sokak, No 1, Aksaray

Bahar Döner: Aytekin Kotil Caddesi, No 3/5, Şişli

Palukçu: Saray Meydanı Cad. No:13 Şehremini, İstanbul

Evvie Handmade Chocolate : Nuri Paşa Caddesi, No 160, Yeniköy

2 yorum:

Selma dedi ki...

Elinize sağlık

alper öztoprak dedi ki...

Teşekkürler Nesibe Hn.