29 Ekim 2015 Perşembe

Anadolu yakası lezzet turu-1. bölüm

Bir güne bir kahvaltıcı, iki lahmacuncu, bir steakhouse sığdırdım. İkisi iyi çıktı, diğer ikisi beklentimi karşılamadı.

İstanbul’un nüfusu on beş milyonu aştı, yoğun trafikte bir yerden bir yere gitmek zulüm. Avrupa yakasından Anadolu’ya geçip dönmek için bir günü feda etmek gerekiyor.Tadı Damağımda ’da çıkan Çay Tarlasına uğramak istiyor ama bir türlü fırsat bulamıyordum.

Menemenlerinin ününü çokça duymuştum. Haklı bir üne sahipler. Mis gibi tereyağı kokan menemenin lezzeti hafızada iz bırakacak cinsten. Bir sonraki sefer mıhlamayı deneyeceğim.
Bir sonraki durağım ise çarşının ünlü iki lahmacuncusu: Halil ve Borsam. Lahmacun büyük şehirlerde özünden uzaklaştı, yozlaştı, koca İstanbul’da lahmacunda kuzu eti kullanan,  kuyruk yağını da esirgemeyen yer sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Halil'in fırını taş fırın, lahmacunu odun ateşinde  pişiriyor ama yağsız dana eti kullanınca bir avuç incir ziyan oluyor. Etini kasaptan dilediğin gibi kıyma halinde hazırlatıp Halil'e ‘Lahmacuncuya al bundan bana lahmacun yap’ demek en doğrusu. Halil'e komşu Borsam Taş Fırın  da benzer şekilde düşüşte Kadıköy'de iyi lahmacuna hasret kaldık.
Akşam olunca Ataşehir'deki Grill Polonez'e uğruyorum. İsmini Polonez sucuklarından alan mekânın ızgaraları dikkat çekici. Yaptıkları işe özen gösteriyorlar, etleri kömür ateşinde doğru bir şekilde pişiyor, etlerin için sulu lezzetli.

Mönüsündeki ızgaralardan, kuzu kafes ve lokumu beğendim. Şarap fiyatları da el yakmıyor, diğer restoranlardaki gibi perakende fiyatların üç, dört katı değil sadece iki katı. Yemeği tatlıyla sonlandırmak isteyenler için Gaziantep’ten gelen havuç dilimi ve kabak tatlısı hoş alternatifler.

Yükselenler:
Çay Tarlası: Dr. Esat Işık Caddesi, No 34, Kadıköy
Grill Polonez: Palladium Tower, Halk Caddesi, Kardelen Sokak, No 2/3, Ataşehir

Düşüştekiler:
Halil Lahmacun: Güneşlibahçe Sokak, No 26, Kadıköy
Borsam Taşfırın: Güneşlibahçe Sokak, No 22, Kadıköy

Hiç yorum yok: