8 Mayıs 2012 Salı

Amsterdam'ın Michelin yıldızlı Japonu Yamazato- Özgürlükler kenti Amsterdam (6/7)

Michelin yıldızlı Japonu Yamazato- Özgürlükler kenti Amsterdam
Öğle saati yaklaşınca Amsterdam'ın Michelin yıldızlı Japon restoranı Yamazato’ya doğru yola koyuluyorum. Tramvayda giderken Heineken Experience’in önünden geçiyorum. Heineken ilk fabrikası bir müze dönüştürmüş. Bu eğlenceli mekanda bira yapımını başından sonuna kadar gözlemlemek mümkün.
 Hotel Okura girişindeki Yamazato’ya vardığımda geleneksel Japon tarzı Sukiya‘ya göre dekore edilmiş salonu beni karşılıyor. 16. yüzyılda Zen Budizm’in hâkim olduğu çay seremonisi yapılan evlerinden esinlenmiş bir akım Sukiya. Japon hot cuisine akımı Kaiseki‘nin temsilcisi Yamazato, misafirlerine unutulmaz bir yemek deneyimi vaat ediyor. Kaikei mutfağında küçük porsiyonlarda çok sayıda yemek sunma geleneği var. Yamazato bunu mönüsüne adapte etmiş. “Yemek her zaman gerçeği söyler” felsefesiyle mükemmeliyetçilik anlayışını benimsemişler.
              Küçük porsiyonlar hâlinde tabağa özenle yerleştirilmiş malzemelerin renkleri, dokuları ve bir araya getirildiklerinde damak ile göze yansıttıkları uyum mükemmel. Dilimlenmiş tuna, Daikon turpu, miso soslu, susamlı ızgara tavuk ve incir dikkat çekici tatlar; Nanban soslu uskumru ise şapka çıkartılacak bir lezzet. Başlangıçların ardından sofraya üç adet saşimi teşrif ediyor, Tuna balığı ve vasabi ile sunulan kalkan balığı çok taze, miso ile marine edilmiş tatlı karides ise enfes; tadı hâlâ damağımda.
            Ana yemek olarak sipariş ettiğim Sansho biberle pişirilmiş mantarlı biftek te sınıfı geçiyor.  Lezzet senfonisin sonuna yaklaşırken kimono giymiş hanım garson elinde Japon mutfağının vazgeçilmezi suşiler ile geliyor. Levrek, tuna, karides suşilerinin yanında omlet ile servis edilmiş. Suşiler oldukça taze ve bağımlılık yaratacak cinsten. Suşi sonrası damağı temizlemek için tavuk ve noodle içeren bir çorba hazırlamışlar, çok yaratıcı. Yemeği siyah susamlı hoş bir tatlı ile noktalıyorum.
Yamazato özel günlerde gidilebilecek lüks bir restoran, iki kişilik bir yemeğin maliyeti 100 Euro civarında. Suşi tutkunları girişteki suşi barda oturup Yamazato’nun enfes suşilerini uygun fiyata tadabilirler. Yamazato’da servis edilen yemekler, yapımı ve sunumuyla birer sanat eserini andırıyor. Mükemmel yemekler kusursuz servis ile birleşince Michelin yıldızını almaları da sürpriz olmuyor; sonuna kadar hak ediyorlar.


Hiç yorum yok: